Camper/caravan
Contact Route Disclaimer Dealer site

Woning

Woning

Waarom satelliet TV
Schotelantennes
Receivers
Lnb
CI Modules/cards
Prof. receivers
Positioners
Johansson acc.
Spaun acc.
Bevestigingsmat.
Antenne Uhf/Fm
Draadloos
HD-TV
Digitenne
Inruil

Home
E-mail
Bedrijfsgegevens

KPN-TV

KPN-TV

KPN-TV Digitenne + smartcard

De dekking van het digitale netwerk is vergelijkbaar en op sommige plaatsen beter dan het huidige analoge netwerk.
De dekking voor beide netwerken is 98% van de bevolking.

De dekking van het analoge netwerk is gebaseerd op dakantenneontvangst. Voor het digitale netwerk is dat voorlopig eveneens het geval. Woningen dicht bij de zender zullen kunnen profiteren van een sterker signaal en daardoor mogelijk met een raamantenne of binnenantenne kunnen volstaan.

Niet voor ieder huishouden dat nu analoge TV ontvangt kan gegarandeerd worden dat het straks ook digitaal kan ontvangen. Omgekeerd zullen er huishoudens zijn die nu niet analoog kunnen ontvangen, maar straks wel digitaal.

Over het algemeen kan gezegd worden dat de dekking van het digitale signaal net zo goed en op sommige plaatsen beter is als die van het analoge signaal. De eigenschap van digitale tv is dat je perfect beeld, blokken of geen beeld hebt. Bij analoge TV is er vaak ruis, dubbelbeeld, schaduwvorming etc. bij mindere ontvangstcondities. Dat komt bij digitale TV niet voor.


Waar staat DVB-T voor?

DVB staat voor Digital Video Broadcasting. De T staat voor Terrestrial. Dat wil zeggen, dat het digitale TV-signaal via aardse zenders wordt verspreid. Er zijn ook technische DVB-varianten waarbij het signaal via satelliet of kabel wordt verspreid.

Wat houdt de overschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie nu precies in?

In de nacht van 10 op 11 december 2006 zal digitale ethertelevisie
de bestaande analoge ethertelevisie vervangen.De analoge zenders worden uitgeschakeld en op hetzelfde moment worden de digitale zenders aangeschakeld. De digitale zenders zullen in eerste instantie alleen de publieke omroepen (Ned1, Ned2, Ned3 en de regionale omroepen uitzenden. Pas later (eind 2006 t/m eind 2007) zal het programmapakket worden uitgebreid met commerciële omroepen en over Nederland worden verspreid.

Zijn er kosten aan verbonden?

De publieke omroepen worden gratis beschikbaar gesteld.(NL1-2-3) De officiële term is Free to Air (FTA). De publieke omroepen blijven dus zonder abonnement beschikbaar. Voor het ontvangen van digitale ethertelevisie heeft u wel een decoder (set-top box) nodig.

Voor het ontvangen van commerciële omroepen betaalt u indien u deze wilt ontvangen, maandelijks abonnementskosten. Op dit moment (oktober 2006) bieden KPN en Scarlet digitale ethertelevisie aan in de Randstad. Niet beschikbaar voor regio TWENTE.
Voor twente is op dit moment alleen ontvangst mogelijk van NL1-2-3 en TV oost.

Wat heb ik nodig voor digitale ether-ontvangst?

Een decoder (DVB-T set-top box) en een antenne.

Welke antenne kan ik het best gebruiken?

Gebruikt u nu een dakantenne dan kunt u deze ook na de omschakeling blijven gebruiken. Er is een goede kans dat u in de loop van 2007, als KPN het commerciële pakket aanbiedt, kunt volstaan met een binnenhuisantenne. (al dan niet hoog tegen het raam opgehangen.)


Waarom zijn er verschillende type antennes voor DVB-T?

Er zijn drie type antennes voor ontvangst op de markt: dakantenne ,op raam antenne en binnenantenne .
De dakantenne ziet eruit als een hark, de raamantenne kunt u bijvoorbeeld buiten of binnen op het kozijn bevestigen en de binnenantenne is een kleine antenne, die u bij de TV of op de vensterbank kunt zetten .

Het netwerk is ontworpen en gebouwd op ontvangst via de dakantenne. Als er in een gebied dekking via dakantennes (rooftop-dekking) is, wil dat niet zeggen dat in het gehele gebied een dakantenne noodzakelijk is. Dicht bij de zender kan wellicht worden volstaan met een binnenantenne. Verder weg is het gebruik van een raam- of zelfs een dakantenne noodzakelijk. Momenteel levert KPN/Digitenne standaard een binnenantenne mee als u een decoder aanschaft. LET OP: Bij de overschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie is ontvangst via dakantennes het uitgangspunt geweest. Met een dakantenne heeft u dus de grootste kans op goede ontvangst van het digitale ethersignaal.

Indien u toch besluit uw binnenantenne te gebruiken kan het zijn dat u, bij veranderingen in het netwerk, alsnog over dient te gaan naar een dakantenne. Aan de hand van het volgende voorbeeld wordt het duidelijk gemaakt: iemand die nabij de mast Irnsum woont heeft voldoende signaal om een indoor antenne te gebruiken. Wordt in een later stadium niet meer vanuit Irnsum maar vanuit Leeuwarden uitgezonden dan zal het betreffende huishouden nabij Irnsum geen binnenhuis ontvangst meer hebben en weer van de dakantenne gebruik moeten maken. Een goed gerichte dakantenne geeft in de regel de beste kans op ontvangst.

Ik heb nu een antenne op mijn dak. Wat moet ik doen om vanaf 11 december digitale ethertelevisie te ontvangen?

U kunt uw dakantenne gewoon blijven gebruiken. Voor digitale ethertelevisie heeft u daarnaast een decoder nodig. Als u dichtbij een zender woont kunt u wellicht volstaan met een binnen- of raamantenne in plaats van een dakantenne. Het gebruiksgemak van een binnenantenne is groter. Men kan namelijk de TV plaatsen waar men wil, zonder kabels te verlengen. Voor een zeer kleine groep mensen zal het, afhankelijk waar u ten opzichte van de zendlocatie woont, noodzakelijk zijn om de antenne in de gewenste richting te draaien

Compleet set

€ 69,95